30 July 2016

Trip Bandung 2016 | Bandung Selatan - Kawah Putih

22 Julai 2016

Jam 7am, kami dah keluar sarapan. Makanan Indo kurang rasa sikit dengan lidah saya. Jadi, saya breakfast dengan buah tembikai, roti bakar and air sejuk -- bukan ais. Before tunggu kawan saya siap untuk keluar bersarapan, sempat la jugak saya breakfast biskut lexus coklat dua bungkus. Jam 7.30am, kami akan bertolak ke Bandung Selatan. Destinasi pertama kami ialah Kawah Putih. Sebelum tunggu Rahmat sampai, sempatlah saya snap sikit beberapa gambar Mine Home Hotel ni.

Area kafe dalam hotel


Port roti bakar. Aku makan tu je sepanjang stay dekat sini.
Air sejuk tu, amik kat mesin

Jalan ke kawasan parking kereta


View depan hotel. Sepanjang jalan ada orang berjualan

Perjalanan ke Kawah Putih lebih kurang dari 2 jam hingga 2 jam 30 minit dengan 45km jarak dia. Tak ingat sangat jalan yang Rahmat lalu. Tapi katanya short cut untuk elak Tol Cileunyi. Tak sure. Yang pastinya jalan nak keluar dari pusat bandar ni memang macet! Yang saya ingat, ada lalu Jalan Topo, Soreang then Ciwidey. Tapi bila dah masuk ke kawasan Bandung Selatan, line clear da. Kat sini, dorang tak speed pun. Bawak biasa-biasa je.


Sepanjang perjalanan, kami disajikan dengan kawasan pemandangan yang berbukit-bukau, sawah bendang, sawah padi dekat bukit. Lepas tu dekat kawasan sawah tu ada sekolah-sekolah. Bestnye la hai persekitaran sekolah dia macam tu. Kata Rahmat, kedudukan sekolah diletakkan di sekeliling sawah supaya anak kecil ngak bisa bermain di jalanraya.

Sawah padi sebelah rumah je beb!


Sampai di kawasan pergunungan, suhu semakin sejuk. Secara automatik, ini mengingatkan saya akan momen-momen sewaktu trip saya ke Tokyo pada musim bunga yang lalu. Buka tingkap kereta hanya sekejap saja. Sebab tak tahan sejuk, kami minta Rahmat pasang aircond semula. Bagi depa, mungkin suhu tu biasa je. Tapi sebab Malaysia panas, suhu 18 - 22 darjah celcius tu kira sejuk la. Heh!

Sejuk!

Kawah Putih terletak di puncak Gunung Patuha. Ketinggian dari paras laut adalah 2000m. So, tak heran kalau kawasan ni sejuk gila. Lagi sejuk dari Kinabalu Park, Sabah kot. Hari minggu, memang ramai orang datang ke sini. Bukan saja pelancong, depa sendiri pun akan ke sini untuk menghilangkan stress akibat bekerja or belajar. Lagi pulak Kota Bandung tu macet. Makanya Kawah Putih adalah wisata yang sangat cocok untuk menenangkan diri.

Untuk sampai ke puncak kawah, ada dua option. Samada korang nak naik kenderaan sendiri atau ontang-anting. Ontang-anting tu macam bas mini depa. Memang disediakan untuk ke kawasan puncak kawah dari bawah yang jaraknya lebih kurang 5km. Harga IDR15,000. Return. Korang boleh amik ontang-anting ni dekat terminal leuwi nama dia.

Ni la ontang-anting. Snap dari kawasan parking dekat atas.
Terminal leuwi tu dekat parking bawah.

Kalau kenderaan sendiri parking kat bawah, IDR6,000. Kalau parking dekat atas dekat dengan kawasan puncak, harga IDR150,000. Mahal kan? Depends sebenarnya. Sebab tak suka terikat dengan masa ontang-anting, kitorang decide parking kereta kat atas. Haha! Harga tiket masuk perorangan (satu kepala) IDR50,000.


Saya share gambar-gambar yang saya snap masa dekat Kawah Putih sana. Enjoy!

Pintu gerbang dia ada tulisan Thai

Masuk tempat orang, kena beradab sikit























Sampai hidung kami dah tak larat nak hidu bau gas tu, kami pun bergerak keluar dari kawasan Kawah Putih dan ke destinasi seterusnya.

Nak ke Bandung dengan pekej yang berbaloi?

Boleh contact --
Rahmat Sugiarto (+6282121950335)
Email: rahmatsugiarto695@gmail.com


MAAF! ENTRI TAK BERAPA BEST. KALAU TAK RAJIN NAK KOMEN, LIKE SAJA PUN DAH OK :)

1 comment:

omegajaya tour said...

Salam Satu MALAYSIA OULLLS

pakej BAJET CIPUT BANDUNG (hotel,buffe breakfast and transport). Murahnya sampai mata lebam shock nye.

butiran perjalanan
Day 1
> airport bandung or train station bandung
>Pasar Baru
>lunch at kedai makan kemangi try special menu *ayam bakar jerebu
>Toko Tiga (Branded Jeans)
>depasion factory outlet kain potong
>rumah kain dan telekung
>Factory Outlet At Jalan Riau and Jalan dago
>dinner at restaurant padang *sederhana

Day 2
>Gunung Tangkuban Parahu Crater
>floating market Lembang, deranch, taman bunga begonia, pelangi waterfall, the lodge of maribaya, grafika cikole Lembang
>lunch at DSDL Restaurant try special menu *ayam nyumpet
>Strawberry and tea park
>Membeli-belah di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre & factory outlet
>dinner at iga bakar mas giri try special menu *iga bakar (ribs) penyet


day 3
>kawah putih crater or trans studio bandung (pilih salah satu jer)
>lunch at saung andir restaurant try makan menu kampung *ayam goreng brengsek
>cibaduyut street area barangan kulit
>masjid agung bandung, alun2 area and braga area
>paris van java shopping mall
>dinner at BML try the original bakso at bandung

Day4
>check out hotel bandung
> Oleh-2 Bandung (cake Lapis, Brownies Amanda, dan Kartika Sari)
>Airport transfer


*rate per person :
RM390 per person if 2 person
RM325 per person if 3 person
RM280 per person if 4 person
RM245 per person if 5 person
RM230 per person if 6 person
RM220 pdr person if 7 person

*rate included
~transportation type kereta is toyota avanza or Luxio included = petrol,parking,pemandu,kereta dan high way tiket.
~1 room dimuat 2 person semasa 4d3n
~buffet breakfast

*rate is not included
~lunch and dinner
~entrance fee per kereta and entrance fee per person at tempat lawatan

*no hidends charge

kenapa ANDA harus harus order dengan saya???

✔Berpengalaman luas di dalam bidang pelancongan Bandung
✔Perkhidmatan ; layanan yang PANTAS, MESRA, AMANAH, & JUJUR
✔BERUSAHA bersungguh-sungguh kepada anda SERVICES ORIENTED
✔Pelanggan mesti BERPUAS HATI & GEMBIRA
✔Pelanggan akan menjadi KAWAN kepada saya


TEMPAHAN
MAS FATURRAHMAN
LAJU2 PM
WHATSAPP / CALL / TEXT / LINE

+62 8956 0220 4291
+62 8956 0220 4291
+62 8956 0220 4291

email & fb
omegajayatour@gmail.com

tanya shj pun xapa, survey2 dahulu..xsalah pun.. tk mau malu2 yer

Post a Comment