05 August 2016

Trip Bandung 2016 | Bandung Selatan - Perkebunan Teh Rancabali

22 Julai 2016

Jalan nak ke Kawah Putih tu, kena lalu satu kawasan ni. Kawasan ladang teh. Tapi orang sana tak panggil ladang. Depa panggey perkebunan. Kawasan ni sangat luas. Lebih besar dari ladang teh dekat Cameron kot. Padahal belum pernah sampai sana lagi.

Rasa macam view ni cantik tapi Rahmat taknak berhenti

Rahmat tanya, “Kak sudah ke Cameron Highlands?” - saya cakap belum pernah sampai lagi. Tergelak-gelak kami. Well, jarang orang nak explore kawasan sendiri. Hehe!

Keluar dari Kawah Putih, kami nak ke Rancabali Glamping Lakeside. Rahmat kata, ni tempat baru. Hasil dari perbincangan -- ke sembang-sembang dengan tourist guide yang lain. Baru saja soft launching 7 Julai hari tu.

So, kami antara yang terawal sampai ke sana jugak la. Soft launching ni maksudnya tempat tu dah open walaupun fasiliti belum complete sepenuhnya. Such as, jalan nak ke sana. Masa kami sampai, depa tengah bizi nak bubuh aspal -- tar jalan.

Jam 12pm. Sebelum ke glamping, memandangkan kami lalu kawasan yang sama, dikelilingi dengan perkebunan teh, maka kami pun singgah sat untuk bergambar. Cuaca masa tu sangat damai. Sejuk. Memang sejuk dia sama masa dekat Lake Kawaguchi musim bunga yang lalu -- bulan April.

Tempat yang Rahmat pilih


Sebab perkebunan tu terlalu besar dan luas, susah nak cari port mana yang bagi view yang paling ohsem. Jadi, saya suruh Rahmat saja yang decide dia nak berhenti dekat mana. Haha!



Kebun teh ni betul-betul terletak dekat sebelah jalan. Kalau sekali pandang, nampak macam karpet. Cantik je. Tersusun sebab pucuk-pucuk daun teh ni tinggi dia almost sama je semua. Rata-rata, paras pinggang orang dewasa.




Korang boleh masuk kat celah-celah perkebunan tu. Dengan view macam tu la, dapat menggoda kami malah sesiapa pun saja yang memang sukakan keindahan alam yang sangat memukau dengan warna hijau macam ni.

Karpet hijau



Itu lah Rahmat. Merangkap fotografer. Ganteng banget! Haha!

Suhu yang sejuk sekitar 20 darjah celcius di kawasan tanah tinggi Ciwidey ni membuatkan kawasan ni tersangatlah sesuai untuk perkebunan. Sejuk dan menyegarkan.



Contoh paling ketara yang saya perasan, penanaman strawberry and teh. Bersepah-sepah la. Especially Perkebunan Teh Rancabali ni sendiri la.

Jumpa lagi.

Sepanjang jalan nak ke Kawah Putih, memang dihidangkan dengan view yang sangat ohsem!

Nak ke Bandung dengan pekej yang berbaloi?

Boleh contact --
Rahmat Sugiarto (+6282121950335)
Email: rahmatsugiarto695@gmail.com

MAAF! ENTRI TAK BERAPA BEST. KALAU TAK RAJIN NAK KOMEN, LIKE SAJA PUN DAH OK :)

1 comment:

omegajaya tour said...

Salam Satu MALAYSIA OULLLS

pakej BAJET MURAH BUANGETTTTT BANDUNG (included : bilik hotel,buffet breakfast and transport). Murahnye......sampai mata lebam shock nye.

butiran perjalanan (boleh tukar)
Day 1
> airport bandung or train station bandung
>Pasar Baru
>lunch at kedai makan kemangi try special menu *ayam bakar jerebu
>Toko Tiga (Branded Jeans)
>depasion factory outlet kain potong
>rumah kain dan telekung
>Factory Outlet At Jalan Riau and Jalan dago
>dinner at restaurant padang *sederhana

Day 2
>Gunung Tangkuban Parahu Crater
>floating market Lembang, deranch, taman bunga begonia, pelangi waterfall, the lodge of maribaya, grafika cikole Lembang
>lunch at DSDL Restaurant try special menu *ayam nyumpet
>Strawberry and tea park
>Membeli-belah di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre & factory outlet
>dinner at iga bakar mas giri try special menu *iga bakar (ribs) penyet


day 3
>kawah putih crater or trans studio bandung (pilih salah satu jer)
>lunch at saung andir restaurant try makan menu kampung *ayam goreng brengsek
>cibaduyut street area barangan kulit
>masjid agung bandung, alun2 area and braga area
>paris van java shopping mall
>dinner at BML try the original bakso at bandung

Day4
>check out hotel bandung
> Oleh-2 Bandung (cake Lapis, Brownies Amanda, dan Kartika Sari)
>Airport transfer


*rate per person :
RM370 per person if 2 person
RM295 per person if 3 person
RM260 per person if 4 person
RM235 per person if 5 person
RM230 per person if 6 person
RM220 pdr person if 7 person

*rate included
~transportation type kereta is toyota avanza or Luxio included = petrol,parking,pemandu,kereta dan high way tiket.
~1 room at new hotel berbintang at bandar dimuat 2 person semasa 4d3n
~buffet breakfast

*rate is not included
~lunch and dinner
~entrance fee per kereta and entrance fee per person at tempat lawatan

*no hidends charge

kenapa ANDA harus harus order dengan saya???

✔Berpengalaman luas di dalam bidang pelancongan Bandung
✔Perkhidmatan ; layanan yang PANTAS, MESRA, AMANAH, & JUJUR
✔BERUSAHA bersungguh-sungguh kepada anda SERVICES ORIENTED
✔Pelanggan mesti BERPUAS HATI & GEMBIRA
✔Pelanggan akan menjadi KAWAN kepada saya


TEMPAHAN
MAS FATURRAHMAN
LAJU2 PM
WHATSAPP / CALL / TEXT

+62 8956 0220 4291

+62 8956 0220 4291

+62 8956 0220 4291

email & fb
omegajayatour@gmail.com

tanya shj pun xapa, survey2 dahulu..xsalah pun.. tk mau malu2 yer

Post a Comment