27 August 2011

Antara hitam dan putih

0 comments
Salam dan selamat sejahtera readers!

Blog aku sudah bertukar warna! Dulu warna hitam, kini berwarna putih. Kenapa aku pilih warna putih? Dalam banyak-banyak warna, aku suka warna hitam, coklat dan putih. Antara coklat dan putih, aku sangat lagi suka warna coklat. 


MAAF! ENTRI TAK BERAPA BEST. KALAU TAK RAJIN NAK KOMEN, LIKE SAJA PUN DAH OK :)

20 August 2011

McD Coca-cola Can Glass | Charcoal

2 comments


Hari ni cuaca dia panas lain macam je. Bukan selama ni tak pernah terima cuaca panas. Panas terik pun pernah terima jugak. Selalu je. Lagi pulak kalau time-time tak dek elektrik, blackout. Pergh! Memang macam duduk kat sauna la. Tapi entah la. Perasaan aku je kot. Tak pe la, abaikan. Straight to the point je la, malas nak mukadimah panjang-panjang. Tapi rasanya panjang jugak.

**********


MAAF! ENTRI TAK BERAPA BEST. KALAU TAK RAJIN NAK KOMEN, LIKE SAJA PUN DAH OK :)

30 perkara wanita perlu tahu

1 comments

Entri ni khas aku buat untuk Alang kesayangan aku. Dia sangat tertarik dengan ada satu entri ni.. aku rasa je yang dia tertarik dengan entri tu sebab dia ada hantar komen kat situ. Haha. Alang! Baca baik-baik tau!

**********

Wanita perlu tahu, lelaki juga mempunyai hati dan perasaan. Mereka ingin disayangi, dibelai dan dimanja. Oleh itu, sayangilah kekasih korang tanpa berbelah bahagi


MAAF! ENTRI TAK BERAPA BEST. KALAU TAK RAJIN NAK KOMEN, LIKE SAJA PUN DAH OK :)

19 August 2011

Personaliti melalui coklat

0 comments
 
Jom jalan-jalan cari makan! Apa? Tak puasa? Jalan-jalan time nak buka nanti lah. Sementara nak tunggu waktu berbuka, jalan-jalan jap kat blog orang. Baca entri-entri mereka yang menarik. Ada satu entri ni yang telah berjaya menarik hati aku dengan bersungguh-sungguh sekali.

Selalu orang cakap warna itu dapat memainkan personaliti seseorang individu. Selain warna juga, personaliti seseorang individu itu juga dapat diketahui melalui kedudukan bilangan adik-beradik dalam keluarga dan banyak lagilah. Memang tak terkata lah kalau nak senaraikan semua.


MAAF! ENTRI TAK BERAPA BEST. KALAU TAK RAJIN NAK KOMEN, LIKE SAJA PUN DAH OK :)

Tutorial | Buat 'FOOTNOTE' di entri

0 comments

Hari tu aku ada hantar mesej ringkas kat sorang blogger ni. Glamour tak glamour jugak. Follower beratus, komen berpuluh-puluh, kira dia hebat jugak la kan. Aku tanya dia macam mana nak buat nota kaki atau dalam bahasa mat salehnya footnote. Aku pun taip kat ruangan komen tu.

          “nak tanya, macam mana eh nak buat footnote yang dekat entri tu?”

Beberapa jam lepas tu aku cek balik blog dia. Kot-kot dah bagi respons ke. Sehari.. 3 hari.. seminggu.. 2 minggu.. last-last aku malas nak tunggu dah. Aku tahu blog aku tak gempak macam dia. Biasa-biasa saja. Dia tak tolong dah la. 


MAAF! ENTRI TAK BERAPA BEST. KALAU TAK RAJIN NAK KOMEN, LIKE SAJA PUN DAH OK :)

18 August 2011

30 sikap aneh perempuan bila jatuh cinta

6 comments

Entri ni khas untuk orang laki je. Untuk orang perempuan? Err.. baca je lah. Aku pun baru lepas baca pasal artikel ni, tu yang aku letak dalam blog. Nak share dengan siapa-siapa je lah yang rasa nak tahu sikap pelik cik awek-cik awek ni. Tapi pada pandangan aku, tak semua sikap aneh ni 100% betul pada diri aku. Mungkin pada orang lain lebih dari 100% betul ke, siapa tahu? Baca sekadar untuk pengetahuan saja pun ok dah.


MAAF! ENTRI TAK BERAPA BEST. KALAU TAK RAJIN NAK KOMEN, LIKE SAJA PUN DAH OK :)

Manisnya sebuah pertemuan

0 comments
16 Ogos
Tahun 2011

Siapa sangka, sudah 13 tahun terpisah akhirnya kami bertemu juga. Pertemuan itu memang indah. Segala doa dan harapan yang dipohon pada-Nya sudah dimakbulkan. Kata orang, kalau dah jodoh takkan ke mana. Facebook juga lah yang menjadi pengantara pertemuan kami ini.

Anis Amanina. Orangnya kecik-kecik, putih melepak, comel je. Kami rapat sewaktu berada di darjah 3. Duduk sebelah-sebelah, paling hadapan pulak tu. Entah kenapa, sewaktu berada di darjah 1 dan 2 macam tak perasan pulak kehadiran dia. Padahal sama kelas.


MAAF! ENTRI TAK BERAPA BEST. KALAU TAK RAJIN NAK KOMEN, LIKE SAJA PUN DAH OK :)

17 August 2011

Ada cerita disebalik gelas

0 comments

Siapa ada salah satu hobi yang sama macam aku, mengumpul barang-barang untuk dijadikan koleksi. Tak kiralah koleksi apa pun. Silalah teruskan membaca entri ni. Kalau tak dek, tak pe. Dah tak dek, nak buat macam mana.

Aku ada terbaca dalam satu artikel ni. Tapi bukan artikel yang serius la. Dia cakap, sila berhati-hati dengan pasangan yang mempunyai hobi mengumpul barang. Alasan dia adalah, sekali korang buat silap dengan pasangan korang, selama-lamanya dia takkan lupakan kesalahan tu.


MAAF! ENTRI TAK BERAPA BEST. KALAU TAK RAJIN NAK KOMEN, LIKE SAJA PUN DAH OK :)

15 August 2011

1Kampus.com - Contest : Saya mahu duit raya! Yeah!

4 comments
Salam sejahtera dan selamat pagi kepada anda semua.

Pagi-pagi lagi aku dah cek e-mel aku. Kot-kot ada e-mel layang dari secret admire kan, mana lah tahu. Berdebar-debar, dup dap dup dap, excited, semua dah bercampur-aduk, digaul menjadi sebati. Lepas tu tak tahu nak buat apa. Tak pe, abaikan.

First, aku suka cek e-mel kat spam dulu. Bukan apa, kata spam kan. Tertanya-tanya la siapa yang ada hantar e-mel kat aku selain member-member je kan. Tengok sekali lalu je, from 1Kampus.com. Siapakah tuan punya e-mel tersebut? Jom! Siasat.


MAAF! ENTRI TAK BERAPA BEST. KALAU TAK RAJIN NAK KOMEN, LIKE SAJA PUN DAH OK :)

14 August 2011

Aku bukan seorang guru

0 comments

Nak jadi seorang pendidik bukan lah susah mana pun, dan bukan lah senang mana pun. Lagi pulak budak-budak zaman sekarang ini terlebih advanced! Mereka dibesarkan dalam zaman serba canggih dan berteknologi tinggi.

Macam anak buah aku la, Adriana. Umur baru 2 tahun. Guna ipad mengalahkan orang besar. Orang lain nak guna pun tak bagi. Kalau dia bagi makcik-makcik dia guna, memang time tu mood dia sangat baik. Dia tahu, ayah dia install banyak aplikasi yang memang khas untuk kanak-kanak macam dia. 


MAAF! ENTRI TAK BERAPA BEST. KALAU TAK RAJIN NAK KOMEN, LIKE SAJA PUN DAH OK :)

12 August 2011

Aktiviti masa bosan

2 comments

Lepas sahur, macam biasa lah aku tak tidur. Aku tak suka sebenarnya tidur lepas Subuh lagi-lagi lepas sahur. Nanti kompem dapat ceramah free dari Puan Mak. Lepas menunaikan solat fardu Subuh, aku duduk termenung jap kat atas sofa. Berfikir lepas ni nak buat apa.

Tiba-tiba terlintas pula idea nak kemas bilik. Selama ni keluar masuk bilik tak dek pulak rasa nak mengemas bilik tu. Tapi tak tahu pulak nak start mengemas dari mana. Aku tanya kawan aku, dia kata start la mengemas dari meja, kemas yang kecik-kecik dulu.

MAAF! ENTRI TAK BERAPA BEST. KALAU TAK RAJIN NAK KOMEN, LIKE SAJA PUN DAH OK :)

11 August 2011

Tanah kubur : Part 2

2 comments
Ok, sambung entri pasal Tanah Kubur :)
**********
Dekat satu sudut tangga dalam surau, kelihatan seorang budak mundar-mandir. Kejap duduk, kejap berdiri, memang tak boleh duduk diam. Kemudian, mengambil air wuduk sekali-sekala. Kadang-kadang dia terintai-intai tempat mandi jenazah tu. 

Aku saspek dia ni mungkin anak arwah. Aku macam ingat-ingat lupa akan wajahnya. Dulu aku tadika kat kampung ni. Sudah 16 tahun kot. Memang tak ingat la muka budak-budak masa satu kelas tadika dulu.

MAAF! ENTRI TAK BERAPA BEST. KALAU TAK RAJIN NAK KOMEN, LIKE SAJA PUN DAH OK :)

Tanah kubur : Part 1

0 comments

Di suatu petang Ahad yang damai. Cuaca kelihatan sungguh tenang. Tenang ke? Tak pasti la pulak sama ada hujan ke, panas terik ke, dan lain-lain lagi yang sewaktu dengannya. Tapi bagi aku, ok la.

          “Mak..mak nak tahu tak? Pak Cik Jaafar tu sekarang ada kat ICU,” kata abang aku yang sulung sambil tangannya ligat menge’test aplikasi yang ada dalam iphone 4.
          “Mana kau tahu?” soal mak pulak.
          “Anak dia yang cakap la mak.” Tangannya masih ligat lagi dengan iphone 4 nya.
          “Bila masa jumpa anak dia?” soal mak lagi.
          “Ni abang tengah betulkan handset dia la ni mak,” sambil menunjukkan iphone 4 berwarna putih itu. Ye! Itu adalah handset anak Pak Cik Jaafar, selaku kawan salah seorang kawan kepada abang aku.

MAAF! ENTRI TAK BERAPA BEST. KALAU TAK RAJIN NAK KOMEN, LIKE SAJA PUN DAH OK :)

10 August 2011

Menggamit memori

0 comments

Selalu lepas Subuh je, aku mesti nak menghadap laptop. Ye la, macam-macam ada dalam laptop kan. Selalu aku tengok movie je. Tapi hari ni aku tak nak tengok movie. Selalu kalau aku tengok movie nanti, last-last movie tu yang tengok aku. Korang ada minat yang sama macam aku tak? Aku suka main time management game. Sikit je lagi aku nak habiskan Hotel Dash 2 : Luxuries Hotel. Tapi da lama-lama tu rasa bosan jugak. 


MAAF! ENTRI TAK BERAPA BEST. KALAU TAK RAJIN NAK KOMEN, LIKE SAJA PUN DAH OK :)