26 July 2016

Trip Bandung 2016 | Total Damage

Salam.

Selalu kalau entri pasal bajet perbelanjaan ni, saya buat last sekali. Tapi sebab baru balik dari trip plus ada kecelaruan sikit dalam urusan perbelanjaan, maka saya update ni yang first la ye. Takut nanti da kepam lama-lama, dah tak ingat details perbelanjaan. Kat sini saya totalkan berapa yang saya dah spend untuk trip ni. Jemput baca ye :)

RINGKASAN PERJALANAN

Ini trip berdua saya dengan kawan saya. Ingat lagi tak -- bajet macam ada orang baca blog ni kahkahkah! one day trip saya merentas dua negeri; Negeri Sembilan dan Melaka? Itulah partner saya untuk trip ke Bandung ni. Trip ni plan setahun lebih. AirAsia free seat promo punya pasal. Asalnya nak ke Lombok. Tapi tiket ke Lombok laku macam pisang goreng coklat cheese. Haha! Back up plan kami, ke Bandung la kita!


Saya drive dari rumah ke Putrajaya. Park kereta dekat rumah sewa member ni. Lepas tu bertolak ke Putrajaya Sentral dengan kereta member. Lepas member da drop saya and luggage kat ERL, dia park kereta dia dekat Institut Kanser Negara (IKN). Dia staff kat sana lagi pun. So, dia konfiden park kat sana kereta dia selamat. Baliknya, vice versa la ye.

First day, ketibaan je la. Sudahlah flight delay. Sampai-sampai sana, dah malam. Hujan lebat pulak tu. Dinner dekat Kedai Kandang -- memang nama dia macam tu, check-in then terus tidur. Waktu di Bandung, lewat satu jam dari Malaysia. Walaupun waktu tu baru jam 8.45pm, mata dah rabak mengantuk tahap gaban. Maklumlah, kat Malaysia tidur jam 10pm. Haha!

Esoknya kami ke Ciwidey. Sejuk baq hang macam kat Jepun time spring. Next daynya, kami ke Lembang. Bermalam satu malam di Lembang. Ni lagi sejuk. Bilik takdak ekon and kipas pun, menggigil jugak dibuatnya. Second last day, jalan-jalan sekitar Bandung Central (kota Bandung). Last day, flight pagi balik Malaysia. Pun delay jugak. AA ni kalau tak delay, tak sah. Haha!

PERBELANJAAN TRIP BANDUNG 2016

Pakej Bandung

Pakej ni saya book dengan MaosTravel Tours Bandung
·         Pengangkutan sepanjang di Bandung (driver/supir, petrol, parking)
·         Penginapan di hotel 2 bintang (include breakfast)
·         Entrance fee ke Farmhouse Susu Lembang & Floating Market
·         Exclude: Lunch/dinner & entrance fee yang lain (option)

Total: RM550

Boleh contact --
Rahmat Sugiarto (+6282121950335)
Email: rahmatsugiarto695@gmail.com
 
Pengangkutan

Kertas A4 lagi tebal dari boarding pass ni :D

·         Tiket flight AirAsia (promo free seat) KL - BDO - KL + add-on luggage (50kg/2) = RM198.10
·         Tiket ERL Putrajaya Sentral - KLIA2 - Putrajaya Sentral = RM18.40

Total: RM216.50

Perbelanjaan Sepanjang Trip

21 Julai 2016 
Putrajaya Sentral
·         Air tin (vending machine) = RM1.80
·         Air mineral (kiosk) = RM1

KLIA2
·         Dolsot bibimbap (Korean Cuisine) = RM19.10

Total: RM21.90

Bandung Central
·         Kedai Kandang -- ayam bakar madu komplit + guava juice + tax = IDR49.5k

Deco dalam kedai ni macam kandang

Total: IDR49,500

22 Julai 2016
Bandung Selatan (Ciwidey)
·         Entrance fee Kawah Putih = IDR50k
·         Entrance fee kenderaan ke Kawah Putih = IDR75k (IDR150k/2)
·         Entrance fee Glamping Lake Side = IDR20k
·         Entrance fee Bumi Perkhemahan Rancaupas (tengok rusa) = IDR10k
·         Entrance fee kenderaan ke Rancaupas = IDR2k (IDR4k/2)

Big ship - ada food court. View dari situ pun cantik

Bandung Central
·         Ayam Penyet Surabaya -- ayam penyet + lemon tea = IDR27k
·         Jacket (for spring/autumn) at Jalan Cibaduyut = RM110k

Total: IDR294,000

23 Julai 2016
Bandung Central
·         Poskad (5 pcs) = IDR1k
·         Setem ke Korea and Malaysia =IDR16k
·         Buku Andrea Hirata -- Ayah = IDR62.9k


Bandung Utara (Lembang)
·         Rumah Makan Khas Sunda Balibu -- nasi timbal komplit ayam bakar + tax = IDR44.5k
·         Entrance fee Kebun Begonia = IDR10k
·         Canoeing at Floating Market = IDR25k (IDR50k/2)
·         Pisang sarikaya keju = IDR10k (IDR20k/2)
·         Singkong melepuh cheese = IDR7.5k (IDR15k/2)
·         Tshirt = IDR39k


Total: IDR215,900

24 Julai 2016
Bandung Utara (Lembang)
·         Entrance fee Dusun Bambu = IDR20k
·         Entrance fee kenderaan di Dusun Bambu = IDR7.5k (IDR15k/2)


Bandung Central
·         Brownies at Kartika Sari = IDR112k
·         Tshirt at Pasar Baru = IDR190k
·         Telekung = IDR150k
·         Kedai Belacan Indonesian Cuisine -- mie goreng seafood + peach tea + tax = IDR58k
·         Teh botol = IDR5k

Teh poci atau teh jasmin :O

Total: IDR542,500

25 Julai 2016
·         Cappucino at Husein Sastranegara Airport = IDR18k


Total: IDR18,000

Jumlah perbelanjaan semasa di Bandung = IDR1,119,900 // RM343.25
(Purata kadar tukaran IDR1,000,000 = RM306.5)

Suka tengok duit IDR. Kalerful :P

JUMLAH KESELURUHAN PERBELANJAAN KE TRIP BANDUNG 2016 = RM1,131.65

Nak ke Bandung dengan pekej yang berbaloi?

Boleh contact --
Rahmat Sugiarto (+6282121950335)
Email: rahmatsugiarto695@gmail.com
Instagram: maostraveltours_bandung


MAAF! ENTRI TAK BERAPA BEST. KALAU TAK RAJIN NAK KOMEN, LIKE SAJA PUN DAH OK :)

3 comments:

omegajaya tour said...

Salam Satu MALAYSIA OULLLS

pakej BAJET MURAH BUANGETTTTT BANDUNG (included : bilik hotel,buffet breakfast and transport). Murahnye......sampai mata lebam shock nye.

butiran perjalanan (boleh tukar)
Day 1
> airport bandung or train station bandung
>Pasar Baru
>lunch at kedai makan kemangi try special menu *ayam bakar jerebu
>Toko Tiga (Branded Jeans)
>depasion factory outlet kain potong
>rumah kain dan telekung
>Factory Outlet At Jalan Riau and Jalan dago
>dinner at restaurant padang *sederhana

Day 2
>Gunung Tangkuban Parahu Crater
>floating market Lembang, deranch, taman bunga begonia, pelangi waterfall, the lodge of maribaya, grafika cikole Lembang
>lunch at DSDL Restaurant try special menu *ayam nyumpet
>Strawberry and tea park
>Membeli-belah di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre & factory outlet
>dinner at iga bakar mas giri try special menu *iga bakar (ribs) penyet


day 3
>kawah putih crater or trans studio bandung (pilih salah satu jer)
>lunch at saung andir restaurant try makan menu kampung *ayam goreng brengsek
>cibaduyut street area barangan kulit
>masjid agung bandung, alun2 area and braga area
>paris van java shopping mall
>dinner at BML try the original bakso at bandung

Day4
>check out hotel bandung
> Oleh-2 Bandung (cake Lapis, Brownies Amanda, dan Kartika Sari)
>Airport transfer


*rate per person :
RM370 per person if 2 person
RM295 per person if 3 person
RM260 per person if 4 person
RM235 per person if 5 person
RM230 per person if 6 person
RM220 pdr person if 7 person

*rate included
~transportation type kereta is toyota avanza or Luxio included = petrol,parking,pemandu,kereta dan high way tiket.
~1 room dimuat 2 person semasa 4d3n
~buffet breakfast

*rate is not included
~lunch and dinner
~entrance fee per kereta and entrance fee per person at tempat lawatan

*no hidends charge

kenapa ANDA harus harus order dengan saya???

✔Berpengalaman luas di dalam bidang pelancongan Bandung
✔Perkhidmatan ; layanan yang PANTAS, MESRA, AMANAH, & JUJUR
✔BERUSAHA bersungguh-sungguh kepada anda SERVICES ORIENTED
✔Pelanggan mesti BERPUAS HATI & GEMBIRA
✔Pelanggan akan menjadi KAWAN kepada saya


TEMPAHAN
MAS FATURRAHMAN
LAJU2 PM
WHATSAPP / CALL / TEXT / LINE

+62 8956 0220 4291
+62 8956 0220 4291
+62 8956 0220 4291

email & fb
omegajayatour@gmail.com

tanya shj pun xapa, survey2 dahulu..xsalah pun.. tk mau malu2 yer

andynea restiyanti said...

Jom cuti2 Bandung,
284 RM/ kepala
4 Hari 3 Malam
Murah tapi tak murahan..
harga budget service 5 star...
Nak pegi mana mana oun boleh, no rule, asal customer senang 😉

sudah masuk sekali
✅ Hotel 3 star berhampiran cihampelas shoping mall
✅ Bilik deluxe, satu bilik untuk 2 orang
✅ Tea maker dalam bilik
✅ Makan pagi
✅ Airport transfer
✅ Transport untuk tour 4 hari
✅ Supir yang ramah dan berpatutan
✅ Minyak
✅ Tol
✅ Parking
✅ No tipu tipu
✅ Kereta with good aircon

Minat segera whatsapp admin yaa..
10 orang pertama dapat percuma :
✅ bags Louis vuiton
✅ free indonesian sim card 1 pack
✅ Free layer cake

whatsapp admin jangan lupa
+6285318490001
email : primeratrans@gmail.com
facebook : Primera Trans Bandung

tripbandungbajet said...

Jom gi bandung kami sediakan khidmat transport

Avanza per day RM140 seat 2-5 person
Luxio per day RM 140 seat 2-6 person
Innova perday RM 170 seat 2-5 person
Elf van coaster RM250 seat 11 person
Elf long van coaster RM330 15 person
Harga diatas included driver,minyak,parking n toll no extra caj pegi tangkuban parahu dan kawah putih
Kami juga sedia kan bas medium 22- 30 seat dan bas 40-60 seat...
Kami utamakan keselesahan untuk customer yang guna transport dari kami dan layanan paling best karena kami dah berpengalaman bawa pelancong dari malaysia,brunei dan singapur
Untuk sembarang pertanyaan sila whats app available: fajar +6281320307849

Post a Comment