09 May 2018

Trip Winter Sakura Jepun 2018 | Day 3 - Fukushima 2

9 April 2018 - Isnin

Ohaiyou gozaimasu! (Selamat pagi). Hari kedua di Fukushima. Hari ni nak ke Tsuruga-jo Castle. Castle ni terletak dekat area Aizu-Wakamatsu. Jam 6.33am, kitorang naik shinkansen ke Koriyama station dan dari Koriyama station, akan naik JR local train ke Aizu-Wakamatsu. Plan dalam itinerary macam tu la. Sepanjang perjalanan ke sana, pemandangan sungguh mempesonakan dengan gunung-ganang yang masih bersalji lagi di puncaknya. Memang jelas kelihatan dari dalam train yang aku naik ni. Tapi tak banyak pemandangan bunga sakura. 

On the way ke Aizu-Wakamatsu

Kalau ikut map, kami ke arah timur Fukushima. Dan semakin ke arah timur Fukushima, sakura lambat berbunga. Time ni la plan kitorang berubah. Sampai di Aizu-Wakamatsu, kitorang teruskan perjalanan ke Kitakata. Walaupun aku tahu, Kitakata tu lagi ke arah timur, dan sah-sah sakura masih belum berputik pun. Tapi memandangkan waktu tu baru jam 8am dan kebanyakan bas beroperasi jam 9am, sebab tu lah aku decide nak teruskan juga ke Kitakata. 

Aku belajar dari someone. Kalau kita travel ni, memang la kena plan and ada itinerary. Even ada itinerary, kau tak perlu nak strict sangat. Kalau boleh, fleksibel. Style aku, aku pergi kat satu-satu tempat, aku tak pernah kesah pun kat tempat tu ada apa. Aku just nak jalan nak tengok tempat orang je. Tak kisahlah korang cakap best ke tak. Sebab bagi aku, best itu subjektif. Best bagi aku, maybe tak best bagi kau. Travel is not about the destination. Its about a journey. Proses sepanjang perjalanan tu.

Jam 8.30am, kitorang sampai ke Kitakata station. Tujuan ke sini untuk melihat Weeping Cherry on the Nicchu Line. Bandar ni terlalu sunyi. Adakah terlalu pagi? Adakah memang penduduk area sini sedikit berbanding tempat lain. Aku tak tahu. Suhu time ni 30C. Memang sejuk! Dari station, kami berjalan kaki menuju ke destinasi. And as expected, sakura belum berbunga pun lagi. Baru nak berputik. Haha! Daijoubudesuyo! 


Sakura baru nak berputik

Nicchu Line ni asalnya laluan keretapi api yang jenis pakai stim tu. Tapi diorang dah tukar jadik laluan berbasikal. Pejalan kaki pun boleh. Laluan ni sepanjang 3km. And dekat Kitakata Plaza tu jugak, dorang ada pamerkan keretapi stim. Ada lebih kurang 1000 jugak pokok weeping Cherry ni. Kalau full bloom, view dia, MasyaAllah. Superb! Tapi takdak rezeki kitorang hari ni.  Kitorang just bergambar dengan keretapi stim tu je, without sakura view. Haha!

Kitakata Plaza

Steam railway


Lebih kurang jam 10.30am, kitorang naik tren untuk berpatah balik ke Koriyama station. Sebab dah tahu sakura belum berbunga, kitorang skip Tsuruga-jo Castle terus. Dalam perjalanan menghampiri Kikuta station, kitorang ternampak satu tempat yang memang dipenuhi dengan pokok sakura. Full bloom! Jadi, kitorang decide untuk lunch dulu di Koriyama station dalam jam 11.30am macam tu la dan kemudian akan ke sana. Lunch simple je. Onigiri, air mineral peach, instant gohan (nasi), serunding and sambal ikan bilis yang member bawak dari Malaysia. 


Lepas lunch, kitorang ke pejabat pos sebab nak hantar poskad ke diri sendiri sudah tentunya, kawan yang berada di Osaka dan juga kawan dekat Malaysia. Time ni, angin kuat gila kot. Siap berpasir sekali la terbang masuk mata ni haa. Time jalan tu, mata boleh bukak kecik je. Aku ternampak dua orang gakusei (student). Aku tanya dorang - youbinkyouku wa doko desuka? (pos ofis dekat mana?). Depa jawab - koko de, massugu desune. Tsugi, migi magatte desu (dari sini, jalan straight. Then belok kanan). Lepas dah ucapkan terima kasih, kitorang berlalu pergi.

Dah siap tulis poskad, aku ke kaunter. Koko wa, Osaka made. Etto.. koko wa, Mareeshia made. Onegaishimasu (Yang ni ke Osaka. Yang ni pulak ke Malaysia. Please). Kitte wa, zenbun ikura desuka? (Total semua setem berapa?). As usual, staf dekat kaunter ni cakap, nihongo aku fasih. Aku reply - iie. mada mada desu. Yang member ni pulak punyalah pemalas nak tulis ucapan dekat poskad. Dia suruh aku yang tulis. Dia just tulis alamat penerima je. Selesai semua urusan di pejabat pos, kitorang patah balik ke station nak naik tren ke Kikuta station. 

Bacaan latarbelakang radiasi di Fukushima
cuma 0.139mikroSievert, compare dengan
Malaysia, 0.2mikroSievert.

Dalam tren, aku nampak ada sekumpulan pelajar ni. Rasanya macam nak daftar masuk universiti kot. Beruniform and bawak bagasi besar. Nampak sorang guy. Sekali pandang macam melayu. Dan nihongo beliau sangat fasih. Lama aku tengok dia. And dia pun sekejap-sekejap asyik toleh ke arah aku. Dia bukan nak mengorat aku pun, aku paham. Aku tak syok sendiri. Haha! Terdengar announcement yang kami da sampai Kikuta station. Jam 2pm lebih sikit mcm tu la. Masa nak keluar dari tren, aku bersemuka lagi dengan that guy. Dia bagi laluan. Douzo (silakan). 

Dah keluar dari perut tren, dia memberi salam. Lepas aku membalasnya, aku tanya, “Eh? Malaysia?” Dia cakap dia dari Indonesia. Lepas berbasa basi, kitorang bergerak ke tempat yang ingin dituju. Tempat yang aku nampak bunga sakura berkembang penuh di sepanjang sungai. Dengan bantuan En. Google, aku jumpa maklumat berkenaan tempat tersebut. Fujita river. For 3km centering around Horinouchi Bridge. Subhanallah. Memang cantik sangat pemandangan waktu tu. Tak dapat tengok sakura di Kitakata city, Tuhan gantikan dengan pemandangan yang awesome di Kikuta station. 





Kitorang solat Zohor disekitar area tepi sungai ni. Masa member tengah solat, ada makcik nihonjin bawak kereta, berhenti and tegur aku. Dia cakap - sakura wa kirei desune. (Cantik kan sakura ni) Aku balas, “hai. Soudesu”. “Doko kara kimashita?”. Makcik ni tanya lagi. Aku cakap, “Mareeshia kara kimashita”. “Nihongo ga jouzu desune”. Aku reply - sukoshi (sikit-sikit je). Tapi aku rasa dia stop kereta dia dekat tempat kitorang solat sebab nak tengok apa yang member aku buat. Aku rasa la. Haha!



View dekat sini ohsem! Dengan sakura gebu-gebas tengah berkembang penuh. Angin sepoi-sepoi bahasa meniup muka, bunyi air sungai yang mengalir, memang rasa macam nak tidoq ja dekat situ. Sambil bentang tikar, kan. Kitorang berjalan dari hujung ke hujung sungai sepanjang 3km tu. Berjalan dengan cuaca yang sejuk dan nyaman, tak terasa jauh pun 3km tu. Kalau kat Malaysia, berjalan panas terik nak ke tempat parking pun, rasa malas kan! Haha!




Around jam 4.45pm macam tu tiba-tiba hujan lebat turun. Nasib baik time tu da abes berjalan sepanjang area sungai and tengah lepak-lepak santai je dekat gazebo. Sebab sejuk sangat ditambah lagi dengan angin kencang, aku tampal dua keping hotpack dekat badan. Gigil kot. Lepas 15minit macam tu, nampak hujan macam da reda sikit, tapi renyai-renyai je la. Lepas tu kitorang terus gerak ke station. Jam 5.26pm tren pun sampai menghala ke Koriyama station. Dan dari koriyama station kitorang naik shinkansen balik ke Fukushima station. 


Hari ni rasa mcm tak buat apa sangat. Rasa macam banyak masa stay dalam tren je. Dengan sakura tak berputik pun lagi, and hujan pulak petangnya. Takpa la. Kita kan hanya merancang. Perancangan Tuhan lebih baik. Sampai penginapan, terus kumpulkan baju kotor and pergi laundry. Aik? semalam da laundry, hari ni laundry lagi? Sebab hujan, seluar basah. Hehe! Done hari ke berapa? Haha. Ok, done hari ketiga Trip Winter Sakura Jepun 2018.


MAAF! ENTRI TAK BERAPA BEST. KALAU TAK RAJIN NAK KOMEN, LIKE SAJA PUN DAH OK :)

2 comments:

ceria seindah suria said...

hai nad!..ingat aku lagi tak?wah bestnya travel..update la blog slalu..aku suka baca..hehe

nadeafu chan said...

@ceria seindah suria: Mestilah ingat. Budak PLKN. Hihi. Terima kasih singgah baca.

Post a Comment