13 September 2013

Cara Beli 6-Pack FIXI V2.0

Salam dan Hai semua.

Website Buku Fixi sudah berwajah baru. Boleh klik link ni --> fixi.com.my


Maka, tutorial cara nak beli 6-Pack FIXI pun ‘berwajah baru’ jugak la. Kot.

Lepas korang dah masuk page Fixi, kat bahagian tool bar atas sekali, klik dekat Akaun Saya. Kita start dari mula la -- Sebab website ni baru, korang kena daftar balik. Ini bagi siapa yang belum register lagi la. Yang dah register, terus Log Masuk je.


Lepas dah klik Daftar Sekarang, korang akan di bawa terus macam dalam pic kat bawah ni.

Lengkapkan form kat atas

Lepas da klik Cipta Akaun Saya, Buku Fixi akan hantar emel.

Klik Log Masuk lepas dah masukkan emel dgn password

Page yang memaparkan info korang.

Klik Kemaskini Maklumat Penghantaran. Letak la alamat apa-apa pun. Janji alamat tu valid and parcel korang selamat sampai. Jangan letak alamat Tanah Perkuburan pulak.

Dah selesai, klik Simpan


Nak edit apa-apa info pasal korang, kat bahagian situ je. Boleh try klik button tu satu-satu kalau nak tengok berfungsi ke tak. Tapi jangan tekan button Log Keluar. Nanti jadi macam kat bawah ni. Haha!


Ok! Setel bahagian pendaftaran akaun. Percuma saja! Sekarang, kita pergi ke step yang seterusnya -- beli 6-Pack Fixi. Well, lagi senang kot untuk website yang baru ni.

__________

Klik 6-Pack Fixi kat bahagian paling atas sekali. Then klik Tambah ke Troli. Nanti keluar macam kat bawah ni beserta caption yang di'highlight'kan warna hijau.


Skrol bawah sikit. Ada lebih kurang 87 buah buku pilihan.




Dah cukup 6 buah buku, automatik korang dah tak boleh tick dah kat korak kecik tu. Try la main-main tick-untick kat box tu kalau nak tukar pilihan lain.

Pilihan di tgn anda :)

Pergi kat Troli (bahagian atas sekali) untuk kompemkan korang punya tempahan.
Klik Sahkan Pembelian.

Kalau tak jadi nak order, klik je Kosongkan Troli

Pop-up Menu (betul ke nama dia?) akan keluar lepas korang dah klik Sahkan Pembelian.

Then, klik OK.

Secara automatik, akan keluar invois tempahan korang beserta judul buku sekali.


Dalam masa yang sama, Buku Fixi akan send emel dekat korang mengenai Pengesahan Terima Tempahan beserta nombor invois sekali.


Skrol bawah sikit, ada Cara Pembayaran. Boleh try klik kat 'Tatacara Bayaran...' untuk tahu kaedah pembayaran dengan lebih lanjut.

Ada 3 kaedah cara pembayaran. pilih mana satu yang korang suka :)

Klik box kaler torqoise (?) untuk membayar buku yang korang dah order

Klik OK

klik Proceed with Payment

Pilih samada nak bayar guna kad kredit atau bank-in

Pilih bank kegemaran (yang ada duit) anda.
Follow step bank masing-masing :)

Lepas korang dah bayar, tak kira lah guna apa cara sekali pun - bank-in ke, kredit kad ke, Buku Fixi akan send emel Pengesahan Bayaran Tempahan.

Klik "Log masuk untuk lihat invois..". Kalau korang nak tengok la.

Nahhh! Ini bukti pembelian. Mohon simpan untuk pelepasan cukai :)

Last sekali, bila pihak Buku Fixi dah pos buku-buku yang korang order, dorang akan send emel Pengesahan Bayaran Tempahan # lagi sekali. Ada nombor invois korang, beserta product tracking number sekali. Korang boleh trace kat sini.

tracking no. di bahagian bawah sekali sebelah kanan.

Mana-mana yang sudah bekerjaya, boleh lah cetak dan simpan resit ni sebagai bukti untuk pelepasan cukai nanti. RM1000 beb pelepasan cukai untuk pembelian buku, majalah atau jurnal. Haha!

Selesai sudah cara membeli Buku Fixi 6-Pack secara atas talian. Selamat menjadi penagih Fixi :)

Nota Kaki: sangat user-friendly website yang baru ni. Power habaq hang!


MAAF! ENTRI TAK BERAPA BEST. KALAU TAK RAJIN NAK KOMEN, LIKE SAJA PUN DAH OK :)

6 comments:

Anonymous said...

Kak, sy dah bayar tpi masih tak faham dgn invois. Mak sy takde account maybank tapi kitorg dah bank-in rm70. Nak reply emel dgn bukti bayaran tu mcm mane? Resit ade kat sini. Please reply kak!

nadeafu chan said...

reply emel dgn attach sekali pic resit tu. boleh snap dgn kamera biasa, transfer masuk pc then upload. atau snap terus dari kamera fon then reply emel terus through ur smart fon. harap membantu.

Anonymous said...

Ble Dh snap n reply emel, tp still xdpt bngkusan buku slps 10 hari cmne ek?awk ad cntct kdai fixi ni x?

nadeafu chan said...

try pergi kat website fixi.com.my

anisa nabila said...

kalau bank in nak pilih yg mane satu ?

nadeafu chan said...

@anis nabila: pilih mana-mana bank yg ada akaun and duit dalam dia :)

Post a Comment