13 July 2013

"Mimi, jom kita balik" - Nana

0 comments
Hari Selasa hari tu, waktu malam, dua orang anak buah saya -- Nana dan adiknya, Mimi ikut mak ayah saya pulang ke rumah -- Batu Caves. Mereka berdua memang selalu ke sini. Sekurang-kurangnya, ada juga orang untuk di sakat, anak buah sendiri. Haha.

Suatu ketika, malam Jumaat.

"Atok, Nana nak balik. Nana nak balik tok", kata Nana. Dah standby dengan beg baju dia. Saya tengok ayah saya. Dia diam je. 

"Atok, Nana nak balik Cheras. Jomlah Atok", rengeknya berkali-kali. Atok diam lagi. 

"Mimi, jom kita balik", sambil memegang tangan adiknya menuju ke pintu rumah memandangkan ayah saya masih belum lagi bagi feedback di atas permintaannya. Jam waktu tu dah pukul 11 lebih.

Tergelak besar kami sekeluarga melihat telatah dua beradik ni. Mimi, yang tak tahu apa-apa, macam orang terpinga-pinga, ikut sahaja ke mana Nana pergi.

Malam tu jugak ayah saya hantar mereka berdua balik ke Cheras. Tak sampai hati, kalah dengan rayuan anak kecil. 

Budak-budak kecik ni comel kan? Kadang-kadang je la. Selamat berpuasa!

MAAF! ENTRI TAK BERAPA BEST. KALAU TAK RAJIN NAK KOMEN, LIKE SAJA PUN DAH OK :)

04 July 2013

Iqbal Jones Precious

0 comments
Ini cerita empat tahun lepas. Tahun 2009, mungkin.

Masa tu dalam kuliah Statistik Gunaan dekat Dewan Anwar Mahmud atau nama glemer dia DAM, di FST. Hari ni kuliah special sikit. Lecturer hanya mengajar separuh masa je. Lagi separuh masa yang ada digunakan khas untuk budak-budak yang tak dapat hadir exam bagi subjek ni di hari kejadian sebab alasan yang tidak dapat dielakkan. Exam ni wajib bagi lecturer, semestinya jugak wajib untuk student. Maka mana-mana budak yang tak amik exam lagi, kene amik jugak pada hari tu by hook or by crook.

Selepas pengumuman dibuat mengenai exam khas ni, maka ‘budak-budak khas’ tu pun bergerak memenuhkan seat depan dewan kuliah untuk menjawab exam. Mereka kene duduk di hadapan dewan kuliah opkos la supaya mereka tak meniru di belakang. Dan depan saya, ialah salah seorang budak kosmet saya. Dengar kata, dia tak dapat amik exam masa hari kejadian sebab dia busy dgn kelab teater dia. Kalau tak silap saya, masa tu dia tengah berlatih untuk teater sempena Maulidur Rasul. Apa ntah tajuk dia. Arahan Erma Fatimah.

MAAF! ENTRI TAK BERAPA BEST. KALAU TAK RAJIN NAK KOMEN, LIKE SAJA PUN DAH OK :)