31 December 2013

Jalan - Jalan | FRIM, Kepong

Sempena cuti hujung tahun ni, saya yang ditemani seorang rakan mengambil kesempatan untuk ber’canopy walk’ di FRIM, Kepong, Selangor. FRIM juga merupakan salah satu kawasan tarikan pelancong yang tersenarai dalam Tourism Selangor --> sini.

Bentuk daun kat pokok tu mcm Eksotikata, kan? Haha.

Kami bergerak ke FRIM pada jam 7.15 pagi dan sampai sana lebih kurang jam 7.35 pagi memandangkan rumah kami berdekatan saja dengan FRIM ini. Parking kat sini percuma saja. Tapi saya tak ingat pukul berapa mula waktu parking percuma tu. Memandangkan saya datang awal pagi, waktu opis hour baru nak mula, jadi kami terpaksa membayar RM6.

Datang lambat sikit kalau taknak kena bayar RM6.

Canopy Walk atau Titian Silara dibuka kepada orang ramai dari jam 9.30 pagi hingga jam 2.30 petang. Last registration ialah pada jam 1.30 petang. Ditutup pada hari Isnin dan Jumaat. Tempahan awal dan belian tiket perlu di buat di FRIM One Stop Center. Harga tiket cuma RM5 untuk warganegara, manakala untuk bukan warganegara, harganya RM10. Masa kami register, ada pelancong dari Australia, New Zealand dengan Sweden.

 

 



Sementara menunggu FRIM One Stop Center buka, kami mengambil kesempatan untuk berjalan-jalan sekitar FRIM. Buang masa lebih kurang. Boleh tahan besar jugak FRIM ni. Jadi, stamina kena kuat. Sesiapa yang staminanya kurang, bersiap sedia la dengan keletihan, lenguh-lenguh kaki akibat dari berjalan lama tanpa henti. Power!


Rumah Melaka

Rumah Terengganu

Untuk ke pondok masuk canopy walk, korang perlu berjalan kira-kira 900 m, dengan melalui Rover Track untuk sampai ke open space. Di sini ada dua jalan. Satu untuk ke pondok titian, manakala satu lagi untuk meneruskan perjalanan di trek tersebut. Kemudian dari situ, korang kena berjalan lagi sejauh 500 m melalui denai canopy walk untuk sampai ke pondok titian. 



Jauh lagi. Lagi 500m!


Rover Track ini satu-satunya laluan free. Sesiapa pun boleh masuk ke sini tanpa dikenakan sebarang bayaran. Berbeza dengan denai yang lain, korang kena bayar RM120 bersama penunjuk arah untuk explore tempat tu. Lagi ramai, lagi jimat. Denai yang paling best, denai Keruing dengan denai Salleh. Oh! Tidak boleh masuk ke denai tanpa penunjuk arah. Nanti korang akan dianggap sebagai penceroboh. Dan denda sebanyak RM500 ribu akan dikenakan.





Masa giliran kami naik ke canopy walk, ada dua orang awam tak beli tiket awal-awal. Rasanya penduduk berdekatan je sebab saya terdengar perbualan antara mereka dengan guard tower yang mereka tinggal di kawasan Taman Ehsan, bersebelahan dengan FRIM. Memandangkan nak turun balik tu jaraknya lebih kurang 1.5 km, dengan simpati guard tower tu, dia kasi jugaklah mereka bayar on-the-spot.

Mamat dua org kat belakang tu la yg tak beli tiket.

Pelantar pertama - maksimum 4 orang saja.


Canopy walk ini berketinggian 300 m dari aras laut, terletak di Hutan Simpan Bukit Lagong. Laluan ini sepanjang 150 m, digantung dari pokok ke pokok dengan ketinggian 30 m dari aras tanah. Jadi, dalam bahasa pasarnya boleh lah saya katakan, kalau pergi ke FRIM, tak naik canopy walk ini, maka tak sah. Hehe!





Seronok masa berada di atas pelantar dan berjalan di titian. Pengalaman yang sungguh istimewa buat kami kerana dapat merasai pemandangan panorama di dalam hutan dan persekitaran KL dari jarak jauh. Saya cadangkan, jika korang mahu menikmati pemandangan tersebut sambil merakam momen-momen indah, better bawak GoPro. Tapi bawak mana-mana jenis kamera pun boleh sebenarnya.



Ada dua pit-stop selepas kami turun dari canopy walk dengan berjalan sejauh 500 m di denai Waterfall. First, dekat kawasan perkelahan Sungai Kroh. Nak patah balik semula ke tempat mula-mula masuk pun boleh. Tapi kena jalan sejauh 1.8km. Lagi satu pit-stop dekat kawasan arboreta dengan berjalan melalui Rover Track. Pun jauh jugak. Kalau rasa-rasa tak larat nak berjalan, keluar yang dekat Sungai Kroh tu la. Memandangkan kami tersalah jalan, kami keluar kat tempat paling jauh, arboreta. Penat!


Lepas keluar dari kawasan arboreta, kami berehat sekejap di tempat parking kereta. Kemudian, kami ke Taman Botani Kepong yang mengambil masa kira-kira 5 minit untuk ke sana. Selepas melihat air tasik yang berwarna macam teh tarik tu, terus kami pecut ke Subway dekat Selayang Mall pasai lapaq habaq hang!

31 Disember 2013, hari terakhir bagi tahun 2013, kami telah menghabiskan masa di FRIM ini bagi melarikan diri dari kesibukan kota, dengan menghirup udara segar serta menikmati keindahan alam ciptaan Tuhan -- statement cliché! And it’s a wrap!

Tinggal beberapa jam saja lagi. Tahun baru 2014 kian menghampiri. Bersiap sedia untuk ucapkan selamat tinggal kepada tahun 2013. 

Bye! Jumpa lagi tahun depan.

Selamat Menyambut Tahun Baru 2014! :D

P/s: Maklumat lanjut pasal canopy walk, boleh klik sini :)

MAAF! ENTRI TAK BERAPA BEST. KALAU TAK RAJIN NAK KOMEN, LIKE SAJA PUN DAH OK :)

2 comments:

Anonymous said...

Kepada seluruh rakyat Malaysia yang dihormati,

Dengan hormatnya sini, Kami ingin memaklumkan bahawa YIP KUM FOOK(YIP KUM FOOK & ASSOCIATES) dan anaknya YIP JIUN HANN yang berjalan tugas sebagai lawyer di alamat : NO. 2A & 2B, 2ND FLOOR JALAN 53, DESA JAYA KEPONG 52100 KUALA LUMPUR

Harap semua rakyat Malaysia mengambil perhatian dan jauhkan orang yang tersebut kerana jangan terkena tipu

Mereka sangat jahat dan hatinya hitam(kejam), sanggup menipu wang wanita, merosak keluarga orang lain dan sendirinya memakan wang Temple, SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST TEMPLE, NO: 19 JALAN 38 TAMAN DESA JAYA, KEPONG, KUALA LUMPUR, dan berpura-pura merepot ke polis resit hilang.........harap perhatian

Sekian dimaklumkan,
Terima Kasih

SAMNAK SAMBODHI COMMITTEES

Anonymous said...

敬爱的佛教伩徒,

有关马來西亜,吉隆坡,甲洞帝沙再也 (暹寺) 三宝寺 Samnak Sambodhi Buddhist Association (Buddhist Temple) No.19-21 Jalan 38 Taman Desa Jaya, Kepong 52100 Kuala Lumpur, Malaysia. 所发生的纠纷, 经过阅读了,Venerable Phra Piya Thammo 和尚及叶金福律师 (Yip Kum Fook, MCA GOMBAK) 的双方书信之后, 再经实地旁听了觧,做为中间人,我要客观实事的说:

1.当一个和尚、初出道 (小学生),在修行, 若有缺点, 那是难免.他马华公会鹅唛區会主地席叶金福律师(Yip Kum Fook, MCA GOMBAK),却心眼看不顺,就电招警万到耒佛教之圣地要扣畄和尚耒耻唇出家人, 这是绝对不许可, 除非是殺人放火之大罪悪.

2.他身为马华公会鹅唛區会主席叶金福律师 (Yip Kum Fook, MCA GOMBAK),却反其道而行, 在佛寺不依佛法而軽视佛教的精神, 以傲慢的手段,帶领一般黑社会的人耒挑衅和尚打架, 这也是不该有、更不是佛教修行者的行为.

3.佛教的圣地, 其主要的目地, 是让眾生修佛道, 不是政治争執的地方. 他马华公会鹅唛区会主席叶金福律师 (Yip Kum Fook, MCA GOMBAK), 却利用佛教之圣地当政治活动的场所。如此果敢冒犯佛陀的教誨,更是大大的罪悪。

囯有囯章,彿有佛法,家有家规. 如果出家人有何不对之处, 他叶金福律师 (Yip Kum Fook, MCA GOMBAK), 为何不向主持和尚投?让出家人自依和尚的條规处理、却强权一味要显示他是马华公会鹅唛区会及三宝寺理事会主席, 无法无天的应用霸道手段践踏佛教之圣地.为什么。。。。。为什么.
至今, 他叶金福律师 (Yip Kum Fook, MCA GOMBAK),不当不歉愧,还要狡辩, 这又证明了他说一套, 做的又是另一套, 囗是心非, 所谓的两舌, 相当阴险. 身为律师, 受高深教育, 却应用如此悪毒, 横蛮无礼的作风污辱和尚, 相等于是耻辱佛教伩仰者。他叶金福律师(Yip Kum Fook, MCA GOMBAK)不向主持和尚投诉, 却自承英雄,电招外耒者.请问,身为將近20年的三宝寺主持和尚兼顾问,也是第一位 自筹建寺的大功臣,在大马南傳泒中,是闻名遐邇的高僧.其脸要放在那裡?同样的,要是台湾星雲大师的佛寺沙彌犯錯, 理事会没有礼貌自作主张,电招警方要扣畄其沙彌.我敢请问!星雲大师的自尊是怎样的感受?他叶金福律师(Yip Kum Fook, MCA GOMBAK)是后耒者,担任理会主席也不久, 竟敢应用如此,目无尊長的方式对待住持,间接的就是告大家,强迫住持和尚必远離,雀巢鸠要佔。这种用心不良, 有老千之谋, 的确令人不敢恭维。

縱观以上几项重点,我不是盲目的護持三宝, 而是要坦白的说;他叶金福律师 (Yip Kum Fook, MCA GOMBAK) 身受高深教育, 为律师者,本应通情达理才是,但遗憾的是, 却令人惊觉, 他厡耒就是彿书裡所讲的狡猾且残忍的此颣人。他叶金福律师 (Yip Kum Fook, MCA GOMBAK),利用他的专业知識, 懂得包裝自己的道德守則,以宗教为幌子手,到处募款,商业经营, 政治活动为重, 并没依循佛教宗教守则行事, 也没对人道作出任何貢献, 只不过借宗教之名捞取权和私利而己。

Post a Comment