17 May 2011

Indahnya malam pertama

Assalamualaikum sahabat-sahabat sekalian.

Untuk merenungkan indahnya malam pertama.. Tapi bukan malam penuh kenikmatan duniawi semata. Bukan juga malam pertama masuk ke peraduan Adam dan Hawa. Justeru, malam pertama perkahwinan kita dengan Sang Maut. Sebuah malam yang meninggalkan esak tangis sanak saudara.

Hari itu, mempelai sangat dimanjakan. Mandi pun, harus dimandikan. Seluruh badan kita terbuka. Tak ada sehelai benang pun yang menutupinya. Tak ada sedikit pun rasa malu. Seluruh badan digosok dan dibersihkan. Kotoran dari lubang hidung dan juga anus dikeluarkan. Bahkan lubang-lubang itu pun ditutupi dengan kapas putih. Itulah susuk kita.. Itulah jasad kita waktu itu.

Setelah dimandikan, kita pun akan dipakaikan dengan gaun cantik berwarna putih. Kain itu, jarang orang memakainya kerana sangat terkenal.. Yang bernama Kafan. Wangian ditaburkan ke baju kita. Bahagian kepala, badan dan kaki diikatkan. Tataplah.. Tataplah.. Itulah wajah kita.

Keranda pelaminan langsung disiapkan. Pengantin pun bersanding sendirian. Mempelai kemudian diarak mengelilingi kampung yang dihadiri tetangga menuju istana keabadian sebagai simbol asal-usul. Kita diiringi langkah longlai seluruh keluarga.. Serta rasa haru para handai taulan. 

 
Gamelan syahdu bersyairkan azan dan kalimah zikir. Akad nikahnya bacaan talkin dan berwalikan liang lahat. Saksi-saksinya adalah nisan-nisan yang telah tiba duluan. Siraman akhir mawar penghantar akhir kerinduan. Dan akhirnya, tiba masa pengantin menunggu dan ditinggalkan sendirian untuk mempertanggungjawabkan seluruh langkah kehidupan.

Malam pertama yang indah atau meresahkan.. Ditemani rayap-rayap dan cacing tanah. Di kamar betilamkan tanah. Dan ketika 7 langkah telah pergi, Sang Malaikat lalu bertanya. Kita tak tahu.. Apakah kita akan memperoleh Nikmat Kubur. Ataukah kita akan memperoleh Siksa Kubur.. Kita tak tahu, dan takka ada seorang pun tahu.

p/s :
Sekadar berkongsi. Sama-sama kita menginsafi diri ini


MAAF! ENTRI TAK BERAPA BEST. KALAU TAK RAJIN NAK KOMEN, LIKE SAJA PUN DAH OK :)

2 comments:

Anonymous said...

Ya Allah..takut.

nadeafu chan said...

@ Saifad Kamal : sama2 kita tingkatkan amalan :)

Post a Comment