18 March 2011

Indah khabar dari rupa

Aku ni bukan jenis kaki tengok tibi. Apatah lagi nak tengok berita. Kadang-kadang berita ni bukannya boleh percaya sangat. Nak sensasi je lebih. 

Lagi pulak sekarang semua stesen tibi, surat khabar, ape jadah semua la sibuk cakap pasal nuklear reaktor yang meletup tu. Come on la, kalau nak carik berita pun.. Pastikan la sumber nye yang betul-betul boleh dipercayai.

Sekarang ni tahap radiasi kat Jepun baru di tahap 4. Apa maksud dia? Maksud dia ialah kawasan-kawasan lain tak tercemar pun dengan radiasi. Hanya kat kawasan reaktor sahaja yang ada radiasi.


Kadang-kadang ni, negara-negara lain saja je nak buat citer. Kununnye tahap sinaran radiasi kat Jepun sudah berada di tahap 7. 

Maksudnya kat sini, bila da berlaku kebocoran pada reaktor ke, letupan ke, negara-negara lain suruh beli reaktor dorang. Jangan beli reaktor dari Jepun. Tu je!

Sampaikan ada kuar berita yang tahap radiasi di Jepun sekarang nih paling dahsyat. Kalah cerita pasal reaktor meletup kat Chernobyl tu.

kerajaan Ukraine nak buat tempat tarikan pelancong di masa akan datang

Sape lahir tahun 1986? Baik korang berjaga-jaga. Kot-kot ada terminum susu tin yang dah tercemar ke. Keh keh keh! Tahu takot!

Kalau Jepun boleh maintain tahap 4 pencemaran radiasi, aku dengan yakinnya membuat statement teknologi reaktor dorang memang di tahap superb! Kompem mana-mana negara yang nak beli reaktor, akan beli dengan dorang.

Aku tahu kebanyakkan dari korang ni kadang-kadang malas nak baca-baca story yang panjang-panjang. Aku pun malas nak baca. Lagi pulak banyak sangat sumber nya. Percaya tak percaya belakang kira.


Kalau boleh nak tahu semua berita dari orang je. Macam mesej yang aku pernah cakap dalam entri sebelum ni.

Kalau korang malas sekali pun nak membaca, rujuk lah website ni. Ini memang website yang boleh dipercayai. Biar kita nampak macam tak tahu apa-apa. Tapi sekurang-kurangnya kita ada pengetahuan.


p/s :
Kalau nak tahu apa-apa, baik carik maklumat sendiri.. Ye tak?

MAAF! ENTRI TAK BERAPA BEST. KALAU TAK RAJIN NAK KOMEN, LIKE SAJA PUN DAH OK :)

4 comments:

pondokburuk said...

semua maklumat dihujung jari je skrg ni, antara rajin dgn malas je..

nadeafu chan said...

@ pondokburuk : kalo yang rajin tu xpela..yang malas ni lain citer nye..

~sAifAd~ said...

tau xpe..saba je la bile bace hal-hal mcm ni.narrow minded la msyarakat skng ni,lg2 kaum kite sendiri.bukan ape..bende ni perkembangan teknologi.kalau kite selidiki,pahami ape yg sbnrnye,mst x kan timbul pertikaian2 yg x masuk dek akal..

nadeafu chan said...

@ saifad : mcm yag pondokburuk cakap..antara rajin dgn malas je :)

Post a Comment