18 February 2011

Bila penebar roti canai lagi glemer dari artis

Sukar untuk digambarkan dengan kata-kata cuaca pada petang ni. Tengah hari tadi bukan main panas lagi. Bahang sungguh. Matahari memang tidak segan silu menonjolkan dirinya. Show off la tu!

Alhamdulillah bila da petang sikit, tenang la plak. Angin sepoi-sepoi bahasa. Sang monyet-monyet sibuk buat bermacam-macam gaya sarkas. Macam ada pesta plak lagaknya.


**********
"Ain!!!", tu bukan nama sebenar.

Sekuat hati pekerja kefe melaungkan nama tersebut menandakan makanan yang di order tadi sudah siap.

Kejap plak siap. Mungkin kefe tak ramai orang agaknya. Walaupun rasa macam tak ramai orang, tapi aku tak berani nak tukar channel kat tibi ni. Apesal la dorang ni suke sangat tengok cerita "international"? Nak kata ramai orang dorang, aku tengok semua melayu. Nak kata pekerja kefe, golongan minority je. Macam-macam!

Di satu sudut kefe, ramai betul orang berkerumun. Aku ingatkan ada eksiden ke apa. Rupa-rupanya orang tengah tebar roti canai. Da lame da rasanya kefe tu jual roti canai. Tapi tak pernah-pernah plak ramai orang berkerumun macam hari ni.


Tapi kan.. Aku saspek yang penebar roti canai tu mesti segan nak tunjuk skill dia. Maklumlah.. Selama ni tak dek orang nak tengok berkerumun sampai macam tu sekali. Kot-kot nak tebar tinggi-tinggi kang melekat kat siling plak. Terus kang tak jadik orang nak beli. Kesian si penebar roti canai.

Bagi aku.. Roti canai ni tak sah kalau tak pekena dengan teh tarik. Kalau pergi mana-mana je.. Rasa-rasa malas nak makan aku order je roti canai dengan teh tarik. Lagi pulak menu macam ni tak dek timing pun. Sukati korang nak pkena roti canai time bila pun. Pag? Petang? Siang? Malam pun boleh.


Apa istimewanya roti canai ni? Korang tahu mana datangnya salasilah keturunan roti canai ni? Mengikut pengetahuan aku la.. Roti canai ni berasal dari pedagang-pedagang rempah dari Chennai, India masa zaman dulu kala pemerintahan sultan Melaka. Oh! Patutlah selalu je nampak mereka-mereka ni yang tebar roti. Ada kemungkinan tak agak-agak? Haha.


Da nak maghrib. Aku nak siap-siap.

p/s :
Cuba korang senaraikan tempat yang paling best roti canai yang pernah korang makan.

Aku google-google jumpa la gambar kat sini, sini, sini lagi dan sini. Terima kasih!

MAAF! ENTRI TAK BERAPA BEST. KALAU TAK RAJIN NAK KOMEN, LIKE SAJA PUN DAH OK :)

9 comments:

bubu ieQa said...

penebar prmpuan ke?
cayalahhh :D

nadeafu chan said...

hehe tak la iqa
sekadar gmbr hiasan :)

~sAifAd~ said...

ehehe mmg jdk tumpuan pn.mst blushing2 penebar tu bile dikelilingi pelaggan2 yg setia menunggu hehehe

nadeafu chan said...

@ saifad : bukan blushing je..roti canai pun tak jadi..rasa macam makan tepung campur ain yang diletak atas kuali leper yang panas je

~sAifAd~ said...

ahaha tau xpe.tu bukan salah tebar.tp salah org yg wat dough tu.x pandai kot..

nadeafu chan said...

@ saifad : ala..kalo pandai tebar kompem sedap punye la..xkira pandai ke xpandai buat dough hehe

mr ijat.. said...

salam....tumpang bertanya..dimanakah restoran tersebut?? haha

nadeafu chan said...

@ mr ijat : saya pun xsure kat mana restoran/kedai dia haha

DemolitionEve said...

nak tau jugak, kat mana lokasi kedai dia ni ?

Post a Comment